Új stílust, győztes mentalitást ígér a Progym dán edzője

„A bajnokságban nem azért játszunk, hogy egyszerűen részt vegyünk benne, hanem azért, hogy sikert érjünk el, győzzünk” – jelentette ki Jorgen Kryger Andersen, a Gyergyószentmiklósi Progym edzője. A piros-fehérek bemutatkozó közönségtalálkozóján leszögezte: komoly és eredményes munkát, nyerni akarást vár csapatától. A csapatbemutató résztvevői elsősorban az edző, Jorgen Kryger Andersen szavaira voltak kíváncsiak.
A csapatbemutató résztvevői elsősorban az edző, Jorgen Kryger Andersen szavaira voltak kíváncsiak

Az edző, az új kerettagok és hazai játékosok is szóhoz jutottak szombaton délben első alkalommal megrendezett csapatbemutatón. A jó hangulatú közönségtalálkozón elsősorban az új szakvezető, a dán, de a svédországi hokiban tapasztalatokat szerzett Jorgen Kryger Andersen gondolataira, elképzeléseire voltak kíváncsiak a szurkolók. A szavaiból kiderült, felkészült személyről van szó, aki tudja, hogy mit akar, és azt is, hogy miként valósítsa meg terveit. Ugyanakkor humora is van. Kiderült, jégkorongedzői képesítése mellett tanári oklevelet is szerzett, dolgozott is pedagógusként.

Nehezebb a kamaszokat tanítani, mint a svéd játékrendszert megtanítani az ukránoknak – mondta. Fontosabb a munka, mint az ellenfélnézés Győztes mentalitást, kemény munkát, koncentrációt és mindezekből 100 százalékot vár el játékosaitól – szögezte le az edző. Ha ez így történik, akkor nem lehet gond az általa hozott, környékünkön szokatlan svéd hokirendszer bevezetésével – vázolta a helyzetet. Ez nemcsak a hazai játékosoknak, de az ukrán légiósoknak is új, hiszen az ő játékuk is az orosz hokiiskolához áll közelebb a keményebb, ütközősebb svéd vagy észak-amerikai jégkoronghoz viszonyítva. Sokat kell gyakorolni, és ez a gyakorlás zajlik most – ismertette Andersen. Szurkolói kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem foglalkozott az ellenfelek feltérképezésével, videofelvételeket látott ugyan, de mérkőzésekre nem ment el. Sokkal fontosabbnak tartotta, hogy a csapatának megtartsa az edzést, minthogy máshol meccset nézzen – tette hozzá. Az egyik játékos feltette a kérdést félig viccesen: „ mikor lesz az, hogy napi három óra edzés helyett csak egy edzés lesz”. Az edző láthatóan meglepődött e kérdéstől, de ő is félig viccesen, ám mindenki számára érthetően válaszolt: „akkor, amikor egy héten két kedd lesz.”

Mindenki győzni akar

A gyergyószentmiklósi művelődési ház belső udvarán, a YourlivingGarden szórakozóhelyen zajló találkozón a műsorvezető Kertész László szót adott az új légiósoknak is a bemutatkozásra. Ki bővebben, ki szűkszavúbban válaszolt, de mindegyikük kijelentette, sikereket szeretne elérni a Progym színeiben. Csernenko és Nimenko, akik ellenfélként már jártak korábban is a gyergyói pályán, kiemelték, galaci színekben is szerettek a Progym ellen játszani, mert azok a meccsek különösen nehezek voltak, máshol nem tapasztalt érzést jelentettek a piros-fehér szurkolótábor által keltett hangulat miatt. Ugyanezt mondta el Pavel Boriszenko is, akinek steauásként jelentett plusz motivációt a gyergyói közönség előtt szerepelni, de ugyanez a szurkolás kétszeres erőt ad azóta, amióta Progym játékosként immár neki, az ő csapatának szól a biztatás.

A felszólaló hazai játékosok szavaiból megtudhatták, az edző nem beszél a levegőbe, kemény és jó munka zajlik az edzéseken, és úgy látják, az újonnan érkezők minőségjavulást is jelentenek. „Tavaly egy meccsre voltunk a döntőtől… ” – hangzott el egy ilyen mondat, és benne volt a bizakodás, hogy most ez az egy meccs is sikerül. Ők, ismerve a szurkolótábor által keltett hangulatot, ugyanennek a folytatását várják az új szezonban is. Az edző is kiemelte egyébként a szurkolás fontosságát – amire számít a közelgő meccseken –, ugyanakkor a saját és légiós játékosai szerepével kapcsolatban egy nagyon hangsúlyos kijelentést is tett: tisztában vagyunk vele, hogy az egyetlen ok, amiért minket ide hívtak, amiért itt lehetünk az, hogy győzelmet várnak tőlünk. Hangulatfokozó, csapatszellem-erősítő újdonságok Jorgen Kryger Andersen nem csupán a kemény szakmai munkát tartja fontosnak, de a közösségépítés terén is új szokásokat vezet be. Egy munkavédelmi sisakot kap tőle az a játékos, aki kedden este a Csíkszeredai Sportklub elleni mérkőzésen az ő értékelése szerint a legtöbbet teszi a csapat sikeréért. Ez a sisak minden meccs után más fejére kerül, és az jelöli ki az új „meccs emberét”, aki a megelőző meccs után ezt kiérdemelte és viselhette. Az öltözőn kívül is hatása lesz a dán szakember jelenlétének. Egy másik svédországi szokást is javasolt, és ezt kedden már be is vezetik. A meccseken kirepülő korongok pótlására 10 korong megvásárlásával járulhatnak hozzá a csapat támogatásához a szurkolók. Hogy az adott meccsen ki vásárolt ilyen korongokat, annak a nevét bemondják majd a mérkőzések szüneteiben. Persze meccsenként több ilyen felajánlás is lehetséges.

A csapatbemutatón egy új támogatói felajánlást is bejelentettek, Csata Levente vállalkozó hozzájárulásából finanszírozzák a sportoláshoz szükséges vitaminkészítmények biztosítását a játékosoknak. Ismét elhangzott Barti Tihamér, megyei önkormányzati alelnök felhívása, miszerint meccsnapokon mindenki piros-fehér sállal, sapkával, vagy éppen szurkoló mezzel menjen a munkahelyére, így közlekedjen a városban, hogy ez is érzékeltesse: meccshangulat van, ami az egész közösségnek fontos. Még van mit pótolni Kopacz Zoltán klubelnök arra kérte azokat, akiknek fontos a gyergyói jégkorong, hogy lehetőségeik szerint önkéntes munkával, feladatok felvállalásával vagy akár más módon járuljanak hozzá a Progym működéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozta, lényegesen javíthatja vagy rombolhatja a hangulatot az emberi hozzáállás is.

Abban, hogy a csapat első, harmadik vagy éppen ötödik lesz, a kritizálóknak is szerepük van – mondta. A nyáron sokan nehezményezték, hogy nem érkeztek meg időben a légiósok, de az eseményen is elhangzott, vannak hiányosságok a csapat háza táján. Felszereléseket kell pótolni, a meccs-mezek sem érkeztek még meg az új játékosok számára. Minden a következő hetekben rendeződik – jelentette ki Kopacz Zoltán.

Forrás: Székelyhon.ro

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services