TÖRTÉNELEM

Rövid kronológia

Gyergyószentmiklóson 1882-ben alakult meg a Korcsolya Egylet, amely a Békény pataknak két ága ill. a mai Closca és Arany János utca között kiképzett pályával, melegedő és öltözőházzal rendelkezett.

Néhai Basilides Tibor testnevelő kezdeményezésére megalakult 1948 végén, miután osztálymérkőzéseket szerveztek, az UAR.

Az 1949 január 1-én megalakult csapat játékosai: Kuna Miklós kapus, Almási Szilveszter tartalék, Balog Zoltán, Dobribán Gábor, Kémenes Ármin tartalék, Gáll Ödön, Giacomuzzi Béla, György László, Lázár Alfréd. Vezetők voltak Basilides Tibor és id. Dobribán Sándor. Első mérkőzésüket Csíkszeredában játszották.

1949-ben megalakult a Vasutasok csapata, Karda László irányításával Ugyanebben az évben létesült a GYMTE is, Székely Imre és id. Dobribán Sándor vezetésével.

1952-ben Gyergyószentmiklós két csapata SPARTAK néven egyesült.

1955-től HALADÁS-ként szerepel a csapat. Az edző Karda László volt. A csapat tagjai voltak: Váradi István kapus, Almási Géza, Almási Szilveszter, Balla Ernő, Benedek Pál, Burján Attila, Dobribán Gábor, Fodor József, Giacomuzzi Béla, Kari Árpád játékosok.

1958-ban a Haladás megszerzi az országos harmadik helyet, amit negyven év után 1998-99-es fordulók végére sikerült megismételni.

1961-ben a jégkorong támogatását a fafeldolgozó üzem veszi át. A zöld-fehér együttes Lendület néven szerepel ezután, az edzője Tomor Zoltán lesz.

1963-64-ben újra bekerül a csapat az első csoportba, de ezt a helyét csak két évig tudja megtartani.

1976-77-től az első osztályban a bajnokság két csoportra oszlik, a gyergyói csapat a második csoportba kerül. Edzők Basilides Csaba és Janovits Endre.

1980-ban a Lendület bejut az első osztályba és a negyedik helyezést érik el.

Az 1981-82-es bajnokságban különböző okok miatt nem hozzák a várt eredményeket.

Az 1977-es év meghozza a nagy változást ennek a sportágnak, amikor elkezdődik a fedett műjégpálya építése. A jégpálya 1982 január 22.-én került átadásra.

1990-ben a jégkorong sport sorsa veszélybe kerül városunkban, amikor a csapat támogatás nélkül marad.

A Progym megalakulása

1994-ben megalakul Progym Sportegyesület három szakterületen: torna, sí és tenisz.1995-ben veszik be a jégkorong sportot is soraikba. Ezekben az években a Basilides Csaba által vezetett csapat nagyon jó eredményeket ér el, bejut az országos ifjúsági bajnokságba és ebből a csapatból kerülnek ki olyanok is akik a falnőtt bajnokságban szerepelnek.

A Progym csapatának edzője Basilides Csaba. 1998-99-ben a csapat eléri a harmadik helyezést az országos bajnokságban. Ennek a csapatnak a tagjai voltak: Máthé Csaba és Catrinoi Adrian kapusok, Lázár László, Domokos Ferenc, Ambrus Zoltán, Máthé István, Csiki Árpád, Gergely Lehel, Tofán Levente, Basilides László, Koós Tibor, Vita Zsolt, Góga Attila, Lázár Zoltán, Köllő Csaba, Keresztes Ödön, György István, Szőke László, Csibi Zsolt, Szabó László, Cerghizan Emil, Basilides Tibor és Laczkó Attila játékosok.

A legnagyobb sikerek

A gyergyói jégkorong történetének legsikeresebb szezonja volt a 2001-2002-es idény. A Progym-Apicom először szerepelt hivatalos nemzetközi megmérettetésen. A 2000-2001-es év harmadik helyezettjeként a Ferencváros visszalépésével részt vehetett a csapat a Kontinentális Kupán. A törökországi Izmitben megrendezett küzdelmekben a kazahsztáni Kazzinc Torpedo, a jugoszláviai Partizan Belgrád, és a török Polis Akademisi voltak az ellenfelek. A Progym-Apicom eredményei: Polis Akademisi – Progym-Apicom 2-0, Kazzinc Torpedo – Progym-Apicom 6-1, és Progym-Apicom – Partizan Belgrád 12-1. A Progym-Apicom így egy győzelemmel és két vereséggel a csoport harmadik helyén végzett.

A Kontinentális Kupa után a Románia Kupa következett. A Progym-Apicom itt is harmadik helyezett lett a Csíkszeredai sportklub és a Bukaresti Steaua mögött.

A bajnokság alapszakaszában nem születtek meglepetések gyergyói szempontból. Itthon is és idegenben is minden mérkőzését megnyerte a Progym-Apicom, a gyengébbek, azaz a Dinamo, a Sportul Studentesc, Galac és Sepsiszentgyörgy ellen. A nagyoktól, vagyis a Steauatól és a Sportklubtól viszont egyetlen pontot sem szerzett a gyergyószentmiklósi csapat. Az alapszakaszt a Steaua nyerte, második a Sportklub, harmadik a Progym-Apicom, negyedik a Sportul Studentesc lett.

A rájátszásban ezért Steaua – Sportul és Sportklub – Progym-Apicom összecsapások következtek. Az elődöntő első mérkőzésén, Csíkszeredában a papírforma beigazolódott, a Sportklub 7-3-ra nyerte a találkozót. Ezután viszont hihetetlen meglepetéssorozat kezdődött. Gyergyószentmiklóson a második mérkőzésén a történelemben először (!!) legyőzte a gyergyói csapat a Sportklubot. Az eredmény 6-4-volt a Progym-Apicom javára. Ha ezt meglepő véletlennek tekintjük, akkor az igazi nagy pofont másnap adta a Progym-Apicom a csíki hokinak. Valósággal tönkreverte a Sportklubot a piros-fehér gyergyói csapat. 8-1 (!!) lett az eredmény. Így már a Progym-Apicom lett az esélyesebb a döntőbe jutásra. Ehhez azonban még egy meccset kellett nyerni, a Sportklub otthonában. Nagyon nehéz feladatnak tűnt de megtörtént. Az elődöntő negyedik mérkőzésén Csíkszeredában 2-0-ra nyert a Progym-Apicom, és ezzel először jutott a jégkorongbajnokság döntőjébe.

A siker elsősorban Molnár Szabolcs kapusnak volt köszönhető, aki 61- lövést kapott és védett. A dőntőben a Steauával került szembe a Progym-Apicom. Az első mérkőzést Bukarestben rendezték meg. Itt sajnos csak két harmadon át bírta a gyergyói csapat az iramot, és 2-2 után 8-2-re kapott ki. Az első gyergyószentmiklósi összecsapáson a harmadik harmad előtt 4-1-re vezetett már a Steaua, de a Progym-Apicom ledolgozta a hátrányt, és 4-4-re egyenlített. Így aranygól döntött, amit sajnos a Steaua lőtt. A harmadik meccsen már Radu Viorel verhetetlen volt, és így a Steaua nyerte a találkozót 4-0 arányban. Ezzel egyben a bajnoki cím is a bukarestiekhez került. A Progym-Apicom viszont így is többet ért el a vártnál, és története első bajnoki ezüstérmét szerezte meg.

A megszűnés szélén

A következõ idényben csupán negyedik lett a csapat a Steaua, a Sportklub illetve a megerõsített Dinamo mögött úgy, hogy az alapszakaszban csupán négy alkalommal sikerült nyerni. A 2003/2004-es idényben az alapszakaszban még csak negyedik helyen álltunk, azonban a bronzmérkõzéseken viszonylag simán összesítésben 3-0 arányban múltuk felül a bukaresti Dinamot, újabb bronzérmet szerezve. A 2004/2005-ös szezon végén úgy tűnt, hogy az akkor megszerzett bronzérem lesz az utolsó a gyergyói jégkorong történetében, mivel a klub újra szponzori háttér nélkül maradt, a játékosokat elküldték, a városvezetés a magas adósságok miatt a jégpálya bezárásával fenyegetett.

Fokozatos építkezés

Rendkívüli közgyűlést hirdettek a jégkorong megmentése érdekében, amelyen mintegy 70 hokibarát jelent meg. Az áldatlan helyzet ismertetése után a jelenlévõk maguk közül jelöltek és választottak hét vezetõségi tagot. Az új vezetés célja elsõsorban a válságos helyzet kezelése, a játékoskeret megmentése és az anyagi háttér stabilizálása volt. A 2005/2006-os szezont 12 játékossal kezdte a csapat, illetve nem kis erõfeszítéssel sikerült meggyõzni az önkormányzati testületet a jégkorong további támogatásáról.

A szezon végére mind a játékosok mind pedig a vezetõség munkája meghozta a gyümölcsét. A vezetõség munkájának köszönhetõen jelentõs támogató állt a csapat mellé, az OTP Bank Románia; az Újpest csapatától hazaigazolt Nagy Csaba, tehetséges fiatal védõ (korosztályos magyar válogatott), aki hosszú idõ után az elsõ olyan gyergyói nevelésű fiatal, aki hazatért. A játékosok munkája a bajnoki bronzéremben konkretizálódott. Ebben a szezonban sem sikerült bajnoki mérkõzésen legyõzni sem a Steaua sem a Sportklub csapatait, a szűkös keretű gyergyószentmiklósi csapat nem tudta még eredményesen felvenni a versenyt a 6-7 idegenlégióssal felálló ellenfeleivel szemben.

Egyetlen sikeres mérkõzést a Kontinentális Kupában játszotta a csapat, amikor büntetõ lövésekkel legyõzte a Steaua csapatát, és csupán gólaránybeli különbséggel maradt második a csoportban. A rájátszásban simán 3-0-ás összesítéssel múlta felül a galaci csapatot (habár az utolsó mérkõzés tartogatott izgalmakat, mivel a második mérkõzés tömegverekedése miatt mind a négy védõnket eltiltották, így a csapat 10 mezõnyjátékossal kellett vegye az akadályt). Az egy évvel korábban a megszűnés szélén álló klub tehát újabb bronzérmet szerzett.

A bajnokság végére tartogatott még egy szép eredményt a csapat, március 8-án felkészülési mérkõzésen 5-3 arányban legyõzte a Div II-es világbajnokságra készülő román válogatottat.

A MOL Ligától az újabb szenvedésig

2008-ban úgy tűnt, újabb szép napok elé néz a gyergyószentmiklósi jégkorong, a csapat benevezett a MOL Ligába, a vezetőség pedig szép eredményeket várt a piros-fehérektől, főleg úgy, hogy a kispadról a szlovák edző, Dusan Kapusta irányított. Sergej Ploskov, Mikhail Mikeshin, Ramon Kerata és Jan Skokan után újabb idegenlégiós játékosok kerültek a Progymhoz, Peter Hricina kapusba, és Vitalij Kyrychenko csatárba nagy reményeket fektettek a szurkolók. Nem játszott rosszul a Progym a bajnokságban, azonban a 8. helynél nagyobbak voltak az elvárások, Kapustának pedig haladéktalanul mennie kellett.

Valery Sydorov orosz szakember lett csapatunk edzője, azonban a siker kulcsát így sem tudtuk megtalálni, a Progym pedig elindult a lejtőn.

Építkezés újabb sikerekkel

A Progymot az ezt követő időszakban saját nevelésű fiatal játékosok alkották, a célkitűzés pedig természetesen a hullámvölgyből való kilábalás, az eredményesség újjáélesztése volt.

2012-től a csapat egykori játékosa, Farkas Csaba vállalta el az edzői szerepköröket, a mentalitás pedig máris megváltozott a piros-fehéreknél. Új felfogás, új remények, új szezon. A klub ismét építkezni kezdett, amelynek a 2013/14-es idény végére lett nagyobb eredménye, a Progym ugyanis drámai küzdelemben legyőzte a Bukaresti Steauát, és ismét felállhatott a hazai bajnokság dobogójának harmadik fokára. Ebben az idényben tért vissza a csapathoz az ukrán Vitalij Kiricsenko, Emils Potapovs személyében pedig egy fiatal lett gólvágót ismerhettek meg a csapat szurkolói.

A 2014/15-ös idényben ismét harmadik helyezést ért el a Progym, ekkor azonban a HSC Csíkszeredától érkezett 8 játékos is a piros-fehéreket erősítette a rájátszásban. A szurkolók ebben az idényben ismerték meg a szlovák védőt, Robert Mikeskát, ugyanakkor a cseh Vaclav Novák is csatlakozott a kerethez.

Csapatunk a Bukaresti Steaua ellen játszotta az elődöntőt, a karcfalvi – cirkuszokkal telített – mindkét meccset elveszítettük, az ezt követő két hazai mérkőzést azonban megnyerte a csapat, így 2-2-es összesítéssel mehettünk Galacra. A Steaua a Duna-partra vitte a találkozót, a piros-fehéreket azonban így is több száz szurkoló kísérte el. 2002 után sajnos nem sikerült döntőbe jutni, a fővárosiak 5-3-ra nyerték a meccset.

A bronzcsatában a Brassói Coronával kellett farkasszemet nézni, a Progym pedig nem kis meglepetésre 3-0-ás összesítéssel nyerte meg a bronzérmet.

A Progym napjainkban

A 2015-16-os idény eddig felemásan alakul a piros-fehéreknek, Farkas Csaba legényei azonban egyre inkább kezdenek magukra találni. A két – Steaua elleni – győzelem lökést adhat a csapatnak, amely egyetlen cél érdekében küzd mérkőzésről mérkőzésre: bekerülni a rájátszásba.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services